بررسی عوامل مؤثر بر ریسک اعتباری در سیستم بانکداری افغانستان (با استفاده از روش خود رگرسیون برداری Var)

نوع مقاله : علمی-تخصصی

نویسنده

دانشجو

چکیده

در سیستم بانکداری افغانستان موضوع مدیریت ریسک از مباحثی جدید بوده در این زمینه کمتر تحقیقات علمی انجام‌شده‌است. هدف از این تحقیق بررسی عوامل مؤثر بر ریسک اعتباری در سیستم بانکداری افغانستان است.
داده‌های تحقیق از نوع سیری زمانی بوده این داده‌ها 9 سال یعنی از سال 1389-1397 را دربر می‌گیرد و برای تحلیل این داده‌ها از بین روش‌های آماری و اقتصادسنجی از روش خودرگرسیون‌برداری (Var) استفاده‌شده‌است.
در این تحقیق برای بررسی عوامل مؤثر بر ریسک اعتباری در سیستم بانکداری افغانستان، شاخص اندازه‌گیری ریسک اعتباری، نسبت مطالبات غیر جاری بر کل تسهیلات بوده. عوامل مؤثر بر ریسک اعتباری ساختار مالی بانک‌ها که عبارت است از نسبت تسهیلات به سپرده، و شاخص نکول یعنی؛ نسبت تسهیلات به دارایی نیز در نظر گرفته‌شده است، در کنار این عوامل به علت وجود شکست ساختاری، یک متغیر مجازی نیز وارد مدل شده‌است.
یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که نتایج آماری در مطابقت با مبانی نظری قرار داشته و تأثیرگذاری این شاخص‌ها را بر ریسک اعتباری تائید می‌نمایند، اما نسبت به عوامل درونی مانند شاخص ساختار مالی و شاخص نکول، شاخص شکست ساختاری که ناشی از تأثیرات عوامل سیاسی و ضعف مدیریت و کنترل بانک مرکزی بوده در افزایش ریسک اعتباری طی این دوره بیشترین تأثیر را دارا بوده‌است.

کلیدواژه‌ها